Q & A Despre fotografia de nuntă

Hello dragilor; deoarece consider că este foarte important să vă cunoașteți colaboratorii și stilul lor de lucru, m-am gândit că poate v-ar plăcea să știți un pic mai multe despre ceea ce fac fotografii de nuntă, dincolo de o simplă apăsare pe buton.

Voi răspunde detaliat în acest articol tuturor întrebărilor voastre atât despre fotografia de nuntă, cât și despre cum să organizezi mai bine ziua nunții, cum să îți alegi diverși furnizori, ce așteptări să ai - sau să nu ai - de la un fotograf de nuntă - și orice altceva ați mai fi voi curioși să aflați despre activitatea unui fotograf de nunți - sau despre ceea ce fac eu, în particular. Voi lăsa deschisă secțiunea de comentarii în josul articolului - așadar acest post se va înnoi în permanență, pe măsură ce vor apărea întrebările voastre.

Așadar să începem!

www.mihaeladinca.com

QDe multe ori mirii nu cunosc deloc ce înseamnă organizarea unei nunți. După ce găsesc restaurantul, eventual formația și fotograful, se găsesc în impas (poate și aici sunt confuzi). Încerci sa ii ajuți cu sfaturi, recomandări legate de organizare, vendors etc?


A: Da, le ofer mirilor încă de la început ajutor și sfaturi cu privire atât la organizarea zilei nunții, cât și recomandări către diverși furnizori. Prima întâlnire cu mirii în general poate să țină și în jur de două ore, îmi place să îi cunosc, să le aflu pasiunile, povestea despre cum s-au cunoscut - și în felul acesta, ușor-ușor ajungem să creăm o legătură. Legătură care va fi extrem de importantă pe tot procesul colaborării noastre. Obișnuiesc să le spun că eu am cel puțin același interes ca și ei ca evenimentul lor sa fie bine organizat.

Untitled photo

Q: Cat de ușor este să organizezi o nunta de la distanță? Este preferabil sa apelezi la un wedding planner?

A: Apelarea la un wedding planer ar fi într-adevar cea mai ușoară și relaxată variantă, chiar și în cazul unor miri care locuiesc în țara în care vor să organizeze evenimentul. În discuțiile pe care le am cu mirii după nunta lor, mulți ajung să îmi spună că ar fi preferat să apeleze la un wedding planner, decât să treacă prin tot efortul organizarii. În același timp, aceasta este și o variantă mai scumpă și de aceea mulți aleg să se ocupe personal de organizare. În cazul în care ei locuiesc într-o altă țară și totuși optează pentru această din urmă variantă, bineînțeles că nu le va fi ușor, dar nici imposibil - cel mai recomandat este totuși să își aloce timpul necesar pentru câteva vizite în țară pentru a vedea locația, pentru degustarea meniului etc - sau pot apela la părinți/rude/prieteni care să supravegheze organizarea, deși majoritatea preferă să facă asta personal.

Untitled photo

Q: Din experiența ta, cât de important este să mulțumești invitații? Sau e mai important să se simtă mirii bine?

A: Întotdeauna pe primul plan vor fi mirii. A-i 'mulțumi' în ziua nunții este o noțiune un pic cu două fațete, pentru că presupune atât să le acord multă atenție, să îi fac să se simtă bine și confortabil în pielea lor, dar în același timp nici să nu îi copleșesc și să am grijă să nu se simtă sufocați sau obosiți de fotografii sau indicatii. După mulți ani de experiență cred că am ajuns să cunosc oamenii, să îmi dau seama când au nevoie de atenție sau indicații sau cand și-ar dori un pic de liniște -  si cumva am învățat să pastrez un echilibru între toate astea.
Invitații bineînțeles că sunt și ei importanți și nu îi neglijez - am grijă să fie surprinși majoritatea în fotografii, să le fac atât 'instantanee' cât și fotografii de portret/cuplu/grupuri. Nu caut neapărat să 'mulțumesc' invitații, deoarece aceștia nu m-au ales ca și fotograf și e foarte posibil ca ei să nu rezoneze cu stilul meu, însă, pe lângă fotografiile documentare, întotdeauna voi face și fotografiile clasice de portret cu toate rudele și apropiații mirilor. Foarte mulți miri de-ai mei s-au numărat cândva printre invitații unor nunti la care am fost prezentă, deci banuiesc că nu s-au simțit neglijați și le-a plăcut abordarea mea

Untitled photo

Q: Refuzi să fotografiezi anumite nunți? Mi-ai putea spune care sunt criteriile după care alegi oamenii cu care vrei să colaborezi?

A: O să îți povestesc un pic despre viziunea/strategia mea. Strategia mea pe termen lung a fost și este ca nu eu să aleg mirii cu care colaborez, ci ca ei să mă aleagă pe mine conștienți fiind că își doresc exact ce fac eu. Cum am lucrat eu la asta de-a lungul timpului? Lucrurile pe care le postez, stilul meu de fotografie, felul în care comunic, lucrurile personale pe care le postez - călătorii, biciclete, pisici, munți - toate acestea sunt și cu scopul de a fi un 'filtru' al oamenilor care ajung la mine. Faptul că anul trecut am fotografiat 3 nunți la care mirii au avut butoni sau chiar și papion cu biciclete, mie nu mi se pare o simplă coincidență. 'Atragi ceea ce ești' este pentru mine un ghidaj foarte important în tot ceea ce fac. Încerc ca toate lucrurile pe care le postez să mă reprezinte în totalitate și astfel de cele mai multe ori ele ajung să atragă oameni care se identifică cu ele, oameni cu aceleași interese/viziuni/pasiuni. Este o strategie care pentru mine funcționează foarte bine și mă ține conectată, mă face să întâlnesc oameni cu care rezonez foarte bine și cred că este un lucru pe care ar trebui să îl urmărească și mirii, și anume să găseasca niște furnizori cu a căror viziune să se identifice. Cele câteva întâmplări în care ajung să refuz miri sunt colaborări care nu ar duce la nimic bun pentru nici una din părți, sunt persoane care și-ar dori altceva decat fac eu - un alt stil, o altă viziune, prelucrare a fotografiilor diferită, etc. Cu aceștia am o discuție din care și ei înțeleg că nu ne potrivim și că o colaborare nu ar fi fericită pentru nici unul din noi; îi indrum cu drag către colegi care le pot oferi ceea ce caută ei.

www.mihaeladinca.com

Q: Ce aparat ai? Ce obiective recomanzi cel mai tare pentru o nuntă?


Momentan folosesc un Canon R6 si un Canon 5d mark 4 pe post de cameră de back-up. Mai am si un Fuji Xt3 pe care îl folosesc mai mult în călătorii.
Cât despre obiective, folosesc destul de mult obiective fixe; cu cât sunt mai luminoase (au o diafragmă mai deschisă), cu atât mai bine. Cel mai des folosesc 35mm 1.4 și 85mm 1.8 - dar în situații foarte haotice sau pe fugă nu mă sfiesc să folosesc un 24-70mm 2.8. Mai folosesc și 50mm 1.4 și rar, în general la ședințe foto, 135mm 2.0.

www.mihaeladinca.com

Q: Cum faci să îți dai seama în ce ipostaze și în ce locație să îi "pui" pe miri ca la final să le placă fotografiile și să "îi reprezinte"?

A: Mare parte din persoanele cu care colaborez ajung la mine deoarece rezonează cu stilul meu și își doresc ceva asemănător. În discuțiile pe care le am cu ei înaintea nunții eu le spun că pentru a ajunge la niște rezultate așa cum au văzut în portofoliul meu este nevoie de o colaborare, atât din partea mea cât și din partea lor - și este important să nu uităm că toți ne dorim același lucru: fotografii frumoase, așadar nu suntem două tabere adverse ci colaboratori :D. Le explic că uneori în ziua nunții va fi necesar să le dau niște indicații, atât legate de locul în care facem pozele, poziția față de lumină, background, cât și legate de poziția și interacțiunea lor - iar toate aceste indicații au ca scop comun un rezultat bun. În același timp le spun că orice indicații le-aș da, dacă printre ele este ceva care nu îi reprezintă sau nu consideră că este ok pentru ei, trebuie să îmi spună acest lucru fără nici o ezitare. Fotografiile sunt despre ei și trebuie să îi reprezinte în totalitate. Încerc întotdeauna să îi fac să se simtă confortabil, să nu abuzez de indicații dar nici să îi neglijez, să îi ajut să se relaxeze prin discuții degajate sau glume.

www.mihaeladinca.com

Q: Ce probleme de organizare a nunților ai observat că apar mai mereu?


A: Cea mai comună problemă pe care am întâlnit-o este intrarea în criză de timp la nunțile care implică multe deplasări (pregătiri în locuri sau chiar localități diferite, obiceiuri precum luatul nașilor de la ei de acasă, alte deplasări către saloane/ședința foto/oficiul de stare civilă etc). În cele mai multe cazuri cu atât de multe drumuri, din păcate, se ajunge la oboseală și întârzieri - de aceea recomandările mele întotdeauna cuprind și sfatul de a reduce la minim deplasările din acea zi.

Care sunt întrebările tale?

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In